De spirituele betekenis van de duif

Vanochtend werd ik wakker door het geluid van de duif.
De dag daarvoor was wat onrustig en ik had wat spanning in mijn lijf dat eruit moest.
Dat kwam het ook gelukkig en daarna kon ik het allemaal wat meer in perspectief brengen en mijn actiepunten eruit halen.
Wat brengt de duif ons eigenlijk?

De duif staat in de samenleving symbool voor vrede, de welbekende vredesduif.
Dat is ook precies wat ik toen voelde toen ik de duif hoorde.
Er mag weer vrede in mij zijn en hier mag mijn aandacht naartoe gebracht worden en mijn intentie op uitgezet worden.
Vrede ervaren in elke cel van mijn lichaam.
Zeker in de onrustige tijd van het corona virus nu, is het nodig dat we ons op de vredige kanten van onszelf en situaties richten.
Wanneer wij dit niet doen, zien wij niet meer helder en nemen gedachten van angst, twijfel en onrust het over en wanneer we vanuit dat punt handelen, dan komt er natuurlijk niks meer goeds uit.
Vrede in onze geest, lichaam en ziel brengt ons weer perspectief en laat ons openstaan voor het leven i.p.v. ons ervoor af te sluiten.

Ook staat de duif voor liefde, verbinding en partnerschap en daarom wordt de duif ook vaak gebruikt tijdens bruiloften.
De duif heeft ook alleen maar één partner waar die voor de rest van zijn leven bij blijft.
Hoe romantisch toch weer, de tortelduifjes.
Heb jij hier behoefte aan? Aan een partner voor het leven waar je alles mee kan delen?
Of heb je juist twijfels over je huidige partner?
Wat het ook is, de duif kan je hier de inzichten in brengen die je nodig hebt om tot de juiste keuzes en acties te komen om aan te trekken wat jij werkelijk wenst.
Maar dan moet je eerst je onvrede loslaten, zodat je het punt kan bereiken van wat je werkelijk wilt.
Want anders creëer je nog steeds vanuit onvrede, verlatingsangst, onverschilligheid of bindingsangst.
Je begrijpt wel dat dat niet zo handig is en dat we dan weer een cirkeltjes vanuit datzelfde patroon creëren dat ons in onze billen gaat bijten.

Als ik er zo over schrijf, kunnen we eigenlijk niet zoveel beginnen zonder vrede in ons.
We komen niet tot de juiste antwoorden, we voeren niet de juiste acties uit, we blijven in een patroon vastzitten en creëren niet helpende situaties voor onszelf en voor anderen.
Breng je aandacht op vrede dus en maak dit je prioriteit.
Wens te leven en te creëren vanuit vrede en zie hoe deuren voor je geopend worden vanuit deze basishouding.
We hebben vele Meesters die de vrede in zichzelf gevonden hadden, denk hierbij aan Jezus, Mohammed, Abraham, Mozes, Boeddha etc. In alle oude geschriften staat beschreven dat zij de rust en vrede zelve waren en dat het hun boodschap was, dat wij dit ook in onszelf mochten bezoeken.
Daar liggen alle antwoorden, omdat daar onze connectie met God, de Bron ligt.

Vanuit daar kunnen we met gemak de antwoorden vinden die wij nodig hebben, antwoorden die ons ego overigens niet zullen accepteren of als bevredigend zullen zien.
Daarvoor is het contact met ons Hogere Zelf nodig en dat we hier sterk en stabiel in blijven staan en de ego stem leren kennen.
Wanneer we de ego stem leren kennen, gaan we ook kunnen communiceren met deze stem, zodat er, jawel… vrede ontstaat. Ook met het ego!
Ik heb een podcast en een video opgenomen die je misschien ook wel interessant vind om te beluisteren ter aanvulling van deze blog.

Last but not least. kwam ik een prachtig stukje tegen dat de duif ook voor moederschap en vrouwelijke energie staat. 
Zo bijzonder dat ik dat dan ook nog even mag tegenkomen tijdens mijn zwangerschap. 
De spanning die ik namelijk in het begin ervoer, kwam voort uit zorgen omtrent mijn ongeboren kindje, wat uiteindelijk helemaal niet nodig was, maar daar leer ik nu ook naar te luisteren en te filteren. 
Onderstaand ook de link naar die website om nog meer informatie over dit geweldige dier tot je te nemen. 

Podcast #81

Video: Afleidingen: Blijf bij je eigen proces

Totemdieren- duif

18 Comments on “De spirituele betekenis van de duif”

 1. Wat mooi uitgelegd. Ik zag tijdens mijn ochtendwandeling een paar keer een duif naar me zitten kijken, dus ben erop gaan zoeken. Wat ben ik blij met jouw uitleg! Want nu geef ik me over aan de rust zoals ik al een paar dagen voel dat dat goed voor me is.
  Wens je een voorspoedige zwangerschap!

  • Dank je wel voor je mooie reactie en wat mooi te lezen dat dit een bevestiging mag zijn dat je het bij het juiste eind hebt.
   Fijn om zo weer gesterkt te worden in je gevoel.
   Geniet ervan!

 2. Bij mijn zijn er wit duif en andere duif op mijn balkon slaap elk nacht hier en zijn ochtend met hun geluiden

  • Hopelijk houden ze je niet wakker haha.
   Hoop dat je wat aan mijn blog hebt gehad en dat je kan kijken voor jezelf of het voor je van toepassing is in jouw even op dit moment.

 3. Mijn man en ik zitten momenteel in een heftig transformatieproces. We staan lijnrecht tegenover elkaar, en zitten zo vast dat het wel lijkt of enkel buigen en barsten ons kan redden.
  We laten ons begeleiden, en maandag, op onze 29ste huwelijksverjaardag gaan we voor de eerste keer naar de dame die met ons een traject aangaat.
  Gisteren en vanochtend zaten er op ons terras aan de slaapkamer twee duiven te bekvechten. Het lijkt wel een koppel want er is een nest in de planten rond het terras.
  Daarom ging ik op zoek naar de betekenis van de duif en kwam ik op jouw stukje wat je schreef hierrond.
  Het is me nog niet helemaal duidelijk, maar het woordje vrede blijft wel hangen. Ik neem het mee als creatievraag: wat gebeurt er als ik de vrede in mezelf zou toelaten…
  Dankjewel…

  • Wat bijzonder om, in jullie situatie, dan twee bekvechtende duiven te zien.
   Toch is inderdaad het bekvechten soms nodig om weer tot vrede te komen.
   Communicatie blijft noodzakelijk voor harmonie in een relatie en dan echt eerlijke communicatie.
   Ik hoop dat jullie dat in het traject hebben kunnen vinden ook individueel.
   Eerst is namelijk de individuele evaluatie nodig voor je dit op de relatie kunt doen.
   Mooie creatievraag. Ben benieuwd wat het je heeft mogen laten zien.
   Dank je wel voor de reactie.

 4. Dit is inderdaad mooi uitgelegd. Ik ben ook gaan zoeken naar de betekenis, na een wandeling. Maar de duif die ik ben tegengekomen was overleden, het overviel me. Tot op heden nog niets over teruggevonden

  • Hallo Petra,
   Dank je wel voor je reactie.
   Snap dat je dat overviel, dat maakt ook best een indruk.
   Soms is een bepaalde betekenis ook niet te vinden, dan ligt het aan onze eigen reflectie op ons huidige leven en de betekenis van de duif om te zien of hier overeenkomsten inzitten.
   Wat is in balans, in vrede in jouw leven en wat niet.
   Is er een bepaald gebied in jouw leven dat je geen aandacht meer hebt gegeven?
   Waar stop ik energie in dat ik moet loslaten?
   Die vragen kunnen je misschien wel op weg helpen.
   En soms is er niet altijd een grote betekenis wat erachter zit.
   Maar mijn ervaring leert mij dat alles wat wij zien toch een reflectie is van onze state of mind en/ of fysieke situatie in ons leven.

 5. In begin maart had ik tortel duifjes die bij mij willen nestje bouwen. Eerst had ik het nestje afgebroken omdat ik niet wil. Een dag later kwamen ze weer alle twee op de schutting en begon duiven geluid te maken. Ik praatte tegen dat ik het niet wil. s’avond 11 uur naar bed. Dacht aan de duif. Vond het toch zielig en had de takjes uit de container gehaald en terug gelegd en paar takjes op het gras gelegd. De volgende morgen rond half 6 loop ik naar achter en ja hoor moeder duif zat op het nest. Half Maart had ze twee eitjes gelegd voor pasen zijn ze eruit, later groter geworden ze vliegen op en neer ook over dr schutting en vanmorgen trof ik 1 jonge duif dood in de tuin. Best verdrietig over. En ga voor begraven.

  • Ach Alya dat is inderdaad verdrietig dan dat eentje het uiteindelijk niet heeft gered.
   Lief dat je dan voor begraven bent gegaan.
   En het is niet slecht dat je geen nestje in je tuin wilt hoor, wel attent dat je het nestje had teruggegeven. 🙂

 6. Wat een bullshit Het zijn de ratten in de lucht en ze veroorzaken ziektes. ER ZITTEN ER GEMIDDELD 30 in mijn tuin Ze leggen constant nw nesten Mijn kastanjeboom zit er vol mee Je mag wel met de benen op de grond blijven en niet zo koeren

  • Jammer deze reactie, maar hoewel de frustratie voor jou dan gegrond is, zijn duiven ook niks anders dan wezens die hier ook recht van bestaan hebben.
   We kunnen ook zeggen dat wij de pest van de aarde zijn.
   Gelukkig hoeven we het dus niet alleen van mensen te hebben die beweren dat ze met beide benen op de grond staan.
   Het koeren van duiven kan voor jou dan wel ongewild zijn, maar precies dat is jouw reactie. Ongewild en het kan als irritant worden gevonden.
   Succes met het zoeken van een gepaste oplossing voor de gemiddeld 30 duiven in je tuin, klaarblijkelijk heeft deze attitude nog niet echt geholpen. Misschien meer gaan zweven?

 7. Mijn man is 3 jaar geleden overledeneden en mijn zoontje in 1973’ op 20/9 verschenen 2 jonge duiven op de schutting naast elkaar en een prachtige vlinder in de keuken op de vensterbank. Wat hadden die te zeggen. Heeft dat een betekenis. De 20/9 was de verjaardag van mijn zoontje.

  • Wat naar zeg, gecondoleerd.
   Maar ik denk dat dat toch een heel mooi teken is op die dag, of niet?
   Voor mij zou ik heerlijk in het gevoel kunnen komen dat zij mij een teken wilde geven dat ze samen zijn.
   Samen wakend over mij vanuit het spirituele rijk, dat ze getransformeerd zijn in puur licht en liefde en mij op dat pad begeleiden 🙂

 8. Vandaag een wandeling gemaakt door het bos. Er zat onderweg een duif midden op het pad. Hij was zo tam dat ik hem zelfs heb kunnen aaien. Daarna is hij bijna de hele weg met me mee gevlogen en gelopen. Daarom toen ik thuis was op zoek naar de betekenis hiervan. En wat raakt me dit. Vrede in jezelf weer vinden. Dat is echt mij thema op dit moment. Ik zit in een burnout op dit moment en helemaal vast met mezelf. Dankjewel!

  • Wauw Linda, wat bijzonder en wat vertederend dat die duif zo met je mee gelopen en gevlogen was.
   Blij te lezen dat deze blog je dan ook raakt en dat de betekenis met je resoneert.
   Ik wens je heel veel sterkte tijdens deze uitdagende fase waarin je zit om eigenlijk jezelf en je grenzen opnieuw te ontdekken en opnieuw te definiëren. Dank je wel voor je reactie! Liefs, Jennifer

 9. Mijn man is in 2015 overleden, ik heb in 2019 een nieuwe man gevonden en de eerste nacht dat ik bij hem bleef verscheen er in de ochtend een vredes duif door het half open raam op de vensterbank.
  Tot op heden heb ik het gevoel dat mijn overleden man toestemming heeft gegeven dat ik een nieuwe partner had gevonden, is dit raar om te denken

  • Dank je wel voor het delen van je reactie Janny en nog gecondoleerd met het verlies van je man. Het is toch hartstikke mooi dat jij dit als teken hebt mogen ontvangen en dat je dit zo ervaart.
   En dat is dan zeker niet raar wanneer je dit denkt.
   Liefs, Jennifer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *